Katar fondacija je oficijelno objavila novi projekat za stadion

Ovaj stadion je deo posebne oblasti za zdrav život i wellness u sklopu edukativnog naselja Katar Fondacije i odabran je kao jedan od stadiona domaćina FIFA Svetskog Kupa u fudbalu koji se održava 2022. godine. Ovo je jedan od najvažnijih sportskih kompleksa u Kataru. Pored ovog stadiona, u okviru kompleksa za zdrav život i wellness nalazi se zatvoreni aqua centar sa dva olimpijska bazena i bazenom za skokove. Tu je takodje i višenamenski sportski paviljon koji sadrži dvoransku atletsku stazu i tenisku akademiju.

Stadion je kapaciteta od 40.000 gledalaca za vreme trajanja turnira, a ovaj broj se može smanjiti na 25.000 zahvaljujući modularnom dizajnu koji omogućava rasklapanje gornjih redova sedišta. Kompanija ARUP je ovde odradila kompletan posao, uključujući projektovanje, izgradnju objekata, opremanje fasade, infrastrukturu. Ista kompanija je konsultovana i u vezi projektovanja rashladnih sistema na stadionu, održivosti, bezbednosti od požara, opšte bezbednosti objekata kao i audio vizuelnih sistema.

Da bi uspešno izašli u susret izazovima koje je doneo ovaj projekat, tim je prvi put koristio R&D program za projektovanje rashladnih sistema na stadionu. Glavni zadatak ovog sistema je da osigura bezbednost sportista na terenu i da obezbedi potreban komfor publici. "Koristeći inovativnu kompjuterizovanu analizu dinamike fluida, uspeli smo da projektujemo inteligentni rashladni sistem na stadionu koji koristi niz pasivnih mera, uključujući dogovorenu geometriju krova stadiona. Time smo zaštitili kupolu stadiona od nepovoljnih spoljnih uticaja uz minimalnu potrošnju energije." - kaže David Castro, glavni menadžer ovog projekta.

Ovaj projekat cilja na LEED Gold sertifikat i uključuje mnoge dodatne aspekte održivog projektovanja, kao što su zeleni krovovi, solarni termalni paneli, smanjenu potrošnju energije i reciklažu vode.

Arup Madrid je vodeći tim koji je radio na ovom projektu i oni su blisko sarađivali sa RFA Fenwick Iribarren Architects, a takođe su imali podršku Arup-ovih timova iz Berlina, Dohe, Dubaija i Londona. Sve zajedno tim koji je radio na ovom projektu brojao je preko 200 profesionalaca iz različitih oblasti.

Za dodatne informacije možete kontaktirati:

Marina Miceli
Europe Press Office
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

O ARUP-u

Arup je kreativna snaga u srcu mnogih projekata svetske klase iz oblasti izgradnje. Ima 90 kancelarija u 38 države u kojima radi 11.000 planera, dizajnera, inženjera i konsultanata koji stvaraju inovativne projekte širom sveta koristeći svoju kreativnost. www.arup.com