Ba-Gua i njemu pripadajući elementi, glavni delovi, boje i životne situacije

Feng Shui, prastara orijentalana umetnost postizanja harmonije pažljivim rasporedom objekata, nalazi svoje sledbenike i u zapadnom svetu. Ovi izvori istražuju uticaj Feng Shui razmišljanja na arhitekturu i stanovanje.

šta je to Feng Shui?

Zabrinuti ste za svoju karijeru? Imate problema u ljubavnom životu? Glavni uzrok vaših problema može biti uređenje vašeg doma kažu stručnjaci za prastaru kinesku filozofiju, Feng Shui.

Donald Trump je koristi. Virgin Airlines, the Bank of England, Ujedinjene Nacije je prihvataju. čak i Big Brother, američka hit TV serija koristi ideje pozajmljene od ove prastare umetnosti. Ali, šta je zapravo Feng Shui.

"Feng Shui nas uči kako da kreiramo harmoniju i ravnotežu oko nas", kaže Stanley Barlett, koji koristi ovu umetnost prilikom projektovanja kuća i poslova.

Ova ideja vraća nas unazad bar 3.000 godina još dok je rastući broj arhitekata i dekoratera integrisalo Feng Shui ideje sa projektovanjem zgrada.

Feng Shui je opažajna umetnost. Projektanti i dekorateri tvrde da oni mogu da "osete" pozitivnu energiju - nazvanu ch'i. Ali, arhitekti koji sjedinjuju istočnjačku filozofiju nisu vođeni samo intuicijom. Ova prastara umetnost propisuje dugačka i kompleksna pravila koja mogu modernim vlasnicima kuća delovati kao najobičnije šale. Na primer, vaša kuća ne bi trebalo da bude sagrađena na kraju ćorsokaka. Okrugli stubovi su bolji od četvrtastih. Tavanice bi trebale da budu visoke i dobro osvetljene.

Kao dalja zabuna za neupućene, tu je nekoliko različitih načina kako da vežbate Feng Shui:

 • Upotrebite kompas za određivanje najpovoljnijeg mesta u sobi
 • Ucrtajte informacije sa kineskog horoskopa
 • Ispitajte okružujuću konfiguraciju tla, ulice, vodene tokove i zgrade
 • Upotrebite savremenu opremu da utvrdite da li okolina štetno deluje na zdravlje, tj. da li postoji elektromagnetsko radijacija ili otrovne materije
 • Koristite neku varijantu alata zvanog Ba-Gua, osmougaone karte koja pokazuje najbolje položaje u nekoj prostoriji

čak i najlošije vežbe imaju osnove u opštem smislu. Na primer, Feng Shui principi upozoravaju da vrata kuhinje ne treba da gledaju na peć. Razlog? Osoba koja radi pored peći može instinktivno poželeti da skrene pogled na vrata koja su pozadi. To stvara osećaj skučenosti koji može dovesti do nezgode.

"Sve je povezano sa svime", kaže Barlett. "Ako obratimo pažnju na naše okruženje, pronaći ćemo primere u našim životima. Kada pomerimo krevet mi takođe menjamo naš odnos sa stvarima oko nas na način koji se ne može opisati rečima."

Uprkos mnogobrojnim komplikovanim pravilima, Feng Shui se adaptira u mnoge arhitektonske stilove. I zaista, jedna čista, neprenatrpana pojava može biti vaš jedini dokaz da je kuća ili kancelarija projektovana po Feng Shui principima.

Kako projektovati kuću sa Feng Shui?

Prastari principi Feng Shuija prerasli su u mnogobrojna komplikovana pravila. Bilo kako bilo, vi možete sjediniti pozitivnu ch'i (energiju) u svom domu vodeći se sledećim:

 1. Odaberite kvadratni ili pravougaoini plac za gradnju. Pogledi na vodenu površinu su posebno poželjni.
 2. Postavite ulazna vrata tako da im je lako pristupiti sa ulice. Međutim putanja do vrata ne treba slediti pravu liniju.
 3. Napravite samo jedna ulazna vrata. Nikada ne pravite dva ulazna vrata ili dva prilaza kući.
 4. Izbegnite kamene bašte ili prepreke blizu prilazne putanje. Držite ukrasne ograde samo oko parcele, ne i u parceli.
 5. Konsultujete Ba-Gua kartu da odaberete najharmoničnije delove prostorije.
 6. Nastojte da imate visoke, dobro osvetljene plafone, tavanice.
 7. Položite posebnu pažnju na raspored vrata, prozora i stepeništa. Izbegavajte dugačke koridore i neugodne ili stegnute osnove.
 8. Razmišljajte o vezi između svetla, boje i tonaliteta. Izbegavajte jarko svetle ili tamne, monotone kolorne sheme.
 9. Uvek težite ka čistim linijama i otvorenim prostorima. Trudite se da svoj novi dom držite podalje od buke ili ruševina.

Saveti:

 1. Osluškujte dobro svoje instinkte. Koji raspored u sobi se vama čini komotnijim?
 2. Ako vaš arhitekt ne koristi Feng Shui ideje, unajmite Feng Shui konsultanta da mu asistira tokom projektovanja.
 3. Ispunite svoj novi dom ljubavlju i svetlošću. Slavite u čast toga.

Ba-Gua osmougao

Ba-gua osmougao je jedan od alata koji Feng Shui koristi da pomogne pri određivanju poželjne lokacije za mnogobrojne funkcije u kući i u kancelariji. Ba-Gua se poravnjava sa ulaznim vratima kuće ili kancelarije na donjem delu osmougla.

Da li je Feng Shui samo sujeverje?
Recite vi nama!