Mnoge studije o bojama izvršene su u prošlosti da bi odgonetnule kako boje utiču na ljude. Lični izbor boje za stan zavisi od mnogih stvari: trenda, dečjeg uticaja, itd. Neka od mnogih verovanja o vezi između boje i naravi iznešena su ovde.

Crvena izražava uzbuđenje, višak energije, toplinu i treperenje. Ona je najjača od svih boja. To je vrlo stimulativna i aktivna boja. Ona može dobro stajati u ulaznim holovima i foajeima. Jarko crvena je takođe privlačna i intimno deluje u trpezariji.

Zelena predstavlja prirodu, rast, sreću, mladost i slatkoću.

Roze je vrlo komplementarna boja za boju kože i idealna je za kupatila i prostorije za šminkanje.

Plava odslikava mir, tišinu i relaksirajuće okruženje. Plava je jedna od popularnijih boja, a prelivi plavog učiniće vašu prostoriju prostranijom. Bledo plavi plafoni, kao oblačno nebo, zaista su dobri za spavaću sobu.

žuta predstavlja sreću i optimizam, ponekad živi i svetli prelivi mogu delovati svetlije i sjajnije od same bele boje. žuta je odlična boja za upotrebu u prostorijama koje nemaju nikakvo prirodno osvetljenje i u mračnim hodnicima.

Braon prenosi zadovoljstvo i komfor. To je suptilna i muška boja i može biti savršen izbor za biblioteku.

Ljubičasta je carska boja koja može značiti otmenost, počastvovanost i luksuz. Tamno ljubičasta je odlična boja za gostinjsku sobu da bi se vaši gosti osećali kao da imaju "kraljevski tretman".

Narandžasta simboliše dušu, toplinu, komfor i akciju. Ona je prijatna u dnevnoj sobi, ali, ekstremno jarke nijanse naranžaste mogu biti zamorne kada se koriste na velikoj površini.

Taupe (nismo našli srpski prevod - napišite nam vi!) je u vezi sa konzervativnim načinom razmišljanja i određena je za vrlo iskustvenu boju. Taupe(!) dnevna soba biće bogata i sjajna.

Crna je smela, elegantna, iskustvena i dominantna. Ona dobro izgleda sa belom, sivom i hromiranom bojom. Crna se često koristi u savremenim prostorijama.

Bela implicira čestitiost, čistoću, čednost, prostranost i nevinost. Bele sobe pretenduju da budu veoma dramatične i stvaraju osećaj tihog luksuza. Spavaća soba sa velikom količinom bele boje može postati vaša oaza.

Siva opisuje uravnoteženo, neutralno i smireno okruženje. Siva je veoma pogodna boja za upotrebu u kancelariji.

Naravno, postoji mnogo različitih preliva i šara za svaku od pomenutih boja i svaka od njih ima svoj jasan karakter. Dizajneri mogu bazirati svoje izbore boja na tome kakve sklonosti ima njihov klijent prema određenoj boji. Jedna osoba može upijati energiju iz sobe obojene jarkim i živim bojama, dok drugu osobu mogu zamarati jake nijanse.

Da li boje zaista karakterišu ljude? šta bi dodali ovom tekstu?
Diskutujte na forumu!