Zeleni zidovi

Već decenijama jedan pravac u arhitekturi i uređenju enterijera odoleva, a u poslednjoj dekadi je doživeo neverovatnu popularnost, iako se trendovi u arhitekturi i uređenju enterijera konstantno razvijaju i menjaju.

Govorimo o biofiličkom dizajnu koji može biti pravi izbor ne samo iz estetskog, već i iz zdravstvenog aspekta, jer povezuje prirodu i životni ili radni prostor. Kao jedna od glavnih komponenata biofiličkog dizajna, ali i apsolutni trend u uređenju enterijera nalaze se prirodni zeleni zidovi.

Ovde se posebno izdvajaju zeleni zidovi od mahovine zbog svoje dugotrajnosti, skoro nikakvog održavanja i dugovečnosti. Mahovina od koje su izrađeni može biti u različitim nijansama zelene boje i različitim vrstama kao što su ravna, loptasta ili irvasova.

Ovakav zeleni zid može pružiti i dobru zvučnu izolaciju i regulisati vlagu u prosotru, dok, jedini preduslov na koji treba obratiti pažnju jeste da zeleni zid ne bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Mahovina dobro podnosi potpunu tamu ili slabo osvetljene pozicije u prostoriji, pa ne zahteva dodatno osvetljenje. Ovo može biti veoma dobro rešenje za prostore u kojima nema prirodne svetlosti, kao što su hodnici.

Zeleni zid se može montirati na različite površine - betonske, ciglene, gipsane, drvene, metalne ili staklene zidove. Postavljanje mahovine se vrši pomoću specijalnog lepka za odgovarajuću podlogu. Kombinuje se savršeno sa svim prirodnim materijalima kao što su kamen, drvo svih nijansi, cigle, beton i mermer. Najbolji efekat se postiže kombinacijom sa različitim tipovima osvetljenja.

Kada je reč o dezenima, mogućnosti su neograničene. Može se kombinovati sa kamenom, komadima drveta, malčem, ali i foreksom za precizne motive, svetlećim slovima ili simbolima od led trake, neonskim svetlom, ako želite da postavite logo u okviru zelenog zida.

Ako želite da zeleni zid postane deo vašeg projekta, preporučujemo da angažujete proverenu kompaniju i tim stručnjaka koji se specijalizovao za dizajniranje i montažu različitih vrsta mahovine na različitim podlogama. Kompanija Mossart je prepoznatljivo ime u ovoj oblasti i nalazi se u centru Beograda. Njihov tim dizajnera i pejzažnih arhitekata će zajedno sa vama doći do idealnog rešenja. Mossart je već dao novu dimenziju zelenim zidovima brojnim IT kompanijama, hotelima, restoranima, prodajnim prostorima i privatnim stanovima.