Renderovane slike


Osnove kuće


Skica

Long Island, New York
Kanner Architects

Pravolinijska forma spokojno odslikava drvo koje je okružuje.

Kuća koja će biti izgrađena u Sagaponac-u jedna je od 34 kuća koja je dobila dozvolu Njujorškog izdavača Coco Brown-a da se izgradi u istočnom Long Island-u. Brownov cilj je da stvori "antipodručje" na kom je svaka kuća jedinstven izraz jedne individualne vizije. Brown je tražio od svog prijatelja Richard Meier-a da mu pomogne u izboru arhitekata koji su rangirani po godištu, dostignućima i projektantskoj filozofiji, da svako projektuje po jednu kuću. Drugi cilj je stvaranje subdivizije komfornih, srednje velikih kuća sa razumnim budžetom. Lot 30 je površina od oko 130 ari, dugačka i nagnuta po obliku.

Arhitekt je podigao kuću na 60-tak cm visoko drveno postolje kako bi doprla do sunčevih zraka koji prolaze kroz gustu šumu. Budžet je diktirao 6 m široku formu dvostrukih pravougaonika spojenih tankim staklenim hodnikom oko centralnog dvorišta. Mala širina pravougaonih volumena ekonomizira cenu konstrukcije imajući u vidu ponavljanje dužina greda dok se dobija otvorenost i pogled dužinom obe longitudinalne elevacije.

Dvospratna masa je umotana u crvenkasto-narandžasto obojeni kedar koji izražava spektakularne jesenje boje Nove Engleske (New England). Unutar ovog rama, na donjem nivou su "javne" prostorije. Sprat ima 3 spavaće sobe, svaka sa širokim balkonom. Projekat je određen da bude minimalistički - ogledalo šume u kojoj se nalazi - refleksija prirode.

Ukupna površina je oko 350 kv.m. Cena koštanja konstrukcije je 800.000 dolara. U timu projektanata Kanner Architects su Stephen H. Kanner, David Ellien i Alex Dunn.