Za mene kao dizajnera enterijera,najveći izazov predstavljaju rekonstrukcije starih i zapuštenih prostora. U navedenom primeru sam se susrela sa jednom prilično zapuštenom kućom, koja se nalazi nadomak Beograda. Pošto vlasnici žive i rade u inostranstvu, potreban im je “mali raj” prilikom boravka u Srbiji. Zadatak je bio izvršiti potpunu adaptaciju i prilagoditi dvospratnu kuću potrebama dvoje mladih ljudi.

Prizemlje ima oko 100m2 koje čine: ulaz sa stepeništem, ogromna dnevna soba, trpezarija, kuhinjica, toalet, vešarnica, radna sobica i garaža. Kompletne podove, koji su se sastojali od uništenog parketa ,linoleuma i stare keramike, prekrila sam pločama od granitne keramike. Jedna ista vrsta pločica proteže se kroz sve prostorije. Na taj način ih spaja i čini površinu monolitnom. Zidovi su, nakon dobre izolacije, prekriveni bojom i po negde dekorativnim tapetama. Plafoni su poravnati (u dnevnoj sobi, jedan deo koji je bio pod kosinom, je spusten na visinu ostalih) i dekorisani osvetljenjem koje ima veoma dominantnu ulogu.

Vodeća prostorija u prizemlju je ogromna dnevna soba, dizajnerski spoj modernog i elegantnog. Dozvolila sam sebi da upotrebim tamne boje za zidove (sto inače ne savetujem) iz razloga jako dobrog osvetljenja i prirodnog i veštačkog. Kombinaciji ljubičaste i bele boje, dodatnu toplinu daje pod imitacije travertina. Najteži deo je bio uklopiti stari kamin u ceo ambijent. Kako nam on ne bi diktirao svoj rustičan stil (što nam nije bio cilj), odlučila sam da ga obložim belim gipsom, tako je dobio ulogu skulpture u prostoru.

Trpezarija i kuhinja su takođe ispratile moderan dizajn i pravolinijske oblike, koji se prožimaju kroz ceo enterijer. Koristila sam nežne bež tonove kojima kontrira crna stolarija.

Na spratu se nalaze tri sobe od kojih je svaka dizajnirana na sopstveni način, a ono što ih povezuje jeste osećaj prijatnosti prilikom boravka u svakoj od njih.

Autor:

Glavonjić Maja,  dizajner enterijera

Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

www.dizajn-studio-m.com