Ljubitelje dobrog espressa iznenadiće saznanje da je Srbija dobila prvi koncept kafić posvećen ovom napitku i potpunom uživanju u njemu. Kafić je zasnovan na ideji opremanja enterijera jedinstvenim konceptualnim i vizuelnim sadržajem koji prostor pretvara u mesto na kom nastaje čarolija iz šoljice kafe i na pravi način dočarava strast prema kafi.

Inspiracija

Inspiracija za dizajn potekla je od univerzalne vizuelne asocijacije na kafu – jutene vreće pune svežih zrna kafe. Svi elementi kafića ovaj doživljaj sveta kafe čine potpunim - lusteri i stolovi su u obliku zrna kafe, drveni zidovi odražavaju oblik pakovanja kafe, a prostorom se širi i snažan miris Doncafé Professional espressa. U bojama zemljanih tonova, čitav prostor pruža potpuni ugođaj konzumiranja kafe.

Dizajn

Objekat se sastoji od 1365 komada drveta, koji su svi posebno izmereni, projektovani, isečeni i sastavljeni. Korišćena je paleta zemljanih tonova kao i motivi kafe. Lusteri su napravljeni od šperploče u obliku zrna kafe, kao i stolovi, dok su zidovi dobili organski izgled pa liče na džakove. S obzirom da su zrna kafe sastavni deo vreće sa kafom, veliki kandelabri koji vise sa plafona obloženi su ivericom, što im daje oblik zrna kafe, dok halogene lampe na plafonu obezbeđuju dodatno osvetljenje. Kako bi posetioci imali utisak da se nalaze unutar vreće kafe, stolovi i viseći lusteri predstavljaju zrna kafe i poređani su asimetrično. Organski oblik unutrašnjosti jutene vreće ostvaren je zahvaljujući upotrebi komada drveta debljine dva do četiri centimetra, poređanih u formi lamele. Zidovi organskih oblika čine najveći deo objekta i pružaju jedinstveni osećaj sedenja koji se razlikuje od svih drugih u svakodnevnom životu. Njihova funkcija je dvostruka - dekorativna i funkcionalna. Za dizajn Doncafé kafića bio je zadužen arhitektonski studio Innarch iz Švajcarske, koji je do finalnog rešenja došao nakon brojnih studija sprovedenih u kompaniji Strauss Adriatic. Vizuelni model ovog objekta osmišljen je tako da se modernim imidžom i inovativnim rešenjima razlikuje od tradicionalnih kafea.

Namena

Kafić je predviđen kao udobno mesto za zaposlene kompanije Strauss Adriatic i poslovne partnere, a koje u potpunosti odražava jedinstvenu umetnosti uživanja u kafi, kao i simbolizaciju brenda Doncafé Professional espresso.