Vrh jedne visoke zgrade u urbanom i prometnom delu Novog Sada bio je mesto na kom smo projektovali porodični dupleks. Osmišljavanje je krenulo na samom početku, dok je još bio u izgradnji, da bi se došlo do modernog i prozračnog prostora neutralnog kolorita. Sastavljen iz dva nivoa koji se stilski povezuju, ovaj dupleks poseduje još i zelenu terasu sa koje se pruža panoramski pogled na grad.

Već se od ulaznog dela startuje sa stilom karakterističnim za čitav donji nivo. Od ogledala i gipsanog rama sa svetlom do motiva mermera koji se provlači kroz dnevni boravak, kuhinju i kupatilo - sve odaje utisak modernog stila.

U dnevnom boravku se različite atmosfere mogu lako stvoriti kombinacijama direktnog i indirektnog osvetljenja, a ugradne police na zidu sa tamnim staklom savršene su za izlaganje skulptura. Hrastov pod, svetle i bež nijanse i drveni elementi na nameštaju i stepeništu tu su da dodaju na osećaju topline. Kako smo želeli osećaj neprekinutog prostora dnevni boravak je povezan sa trpezarijom i kuhinjom, ali ne potpuno. Tu je noseći stub, osmišljen kao element koji je ne samo prijatan za oko već i funkcionalan - on ih vizuelno razgraničava.

Detalji mermera nastavljaju se i u kuhinji, koja ima ploču od veštačkog kamena, elegantne police sa rasvetom i potpuno iskorišćen prostor. Kako je cela u crno-beloj boji a uređaji imaju staklene čeone ploče stiče se utisak glatkog izgleda i futuristički uređenog prostora. Uz staklene elemente koji su pravi balans svojevrsnoj težini crnih prostor je i vizuelno uvećan.

Osim pomenutog mermera, još se neki detalji ponavljaju kroz čitav dupleks. Na primer, tu je dezen sa trouglovima koji postoji u ulaznom malom kupatilu, na svim vratima, kao i na ogledalu i komodi u predsoblju. Takođe, svakom smo delu prostora dodali mali akcenat (poput printa u hodniku) koji će vizuelno voditi kroz čitav enterijer.

Svetle nijanse nalazimo i u dečjoj sobi, gde srećemo i dašak plave kao i mornarske motive.

Ako se krene u gornji deo dupleksa nailazimo na otvoreniji prostor, podređen opuštanju u sunčanim danima. Na tu svetlost asocira i žuta boja kojom smo akcentovali enterijer. Stakla ima i ovde, u vidu kliznih prozora koji vode na terasu, a pogledu sa nje podređena je dnevna soba jer u njoj nema suvišnih komada nameštaja koji bi skrenuli pažnju. Ugaona garnitura je ovde masivna, kao protivteža praznijem prostoru.

Prozračnost nije izostala ni na donjem nivou, čemu je doprineo i stakleni zid koji odvaja spavaću sobu od kupatila i dodaje i na vizuelnoj veličini prostora. Kad smo već kod kupatila, u njemu primećujemo sada već poznati motiv mermera, koji na velikim komadima granitne keramike zaista ostavlja utisak ekskluzivnosti. Veliki plus daje hidromasažna kada, a ugođaj je potpun uz osvetljenje koje se može menjati u zavisnosti od željene atmosfere.

Vraćamo se na gornji deo dupleksa. Priču o njemu zaokružiće mini letnja kuhinja koja je, poput dnevne sobe, od terase odvojena staklenim panelima. Lako je zamisliti njenu ulogu tokom druženja u toplim letnjim večerima za ukućane i goste ovog impresivnog dupleksa.

O studiju

U dosluhu sa prirodom stvaramo rešenja za prostore koji nas sa njom spajaju. Na zemlji, vodi i u vazduhu.

Kreiramo funkcionalna, sigurna i komforna mesta za kvalitetno provedeno vreme. Stremimo svetskom dizajnu, ali ni korak dalje od vrednosti na kojima stojimo.

“Salt & Water” studio vodi tim profesionalaca koji od 2011. sa puno pažnje i entuzijazma pristupaju dizajnu enterijera rezidencijalnih objekata, jahti i plovila.

Više o samom studiju, viziji i projektima pronađite na saltandwater.rs.

Sve to, uz savete za stvaranje kvalitetnijeg životnog prostora dele i na društvenim mrežama - FB stranici Saltandwater i Instagram nalogu _saltandwater.

Prijatelji

psihologija
igre za decu