Situacija


Osnova prizemlja


Osnova sprata


Preseci


Izgledi


3D prikazi


Panorama

 

Diplomski rad, Arhitektonski fakultet beogradskog univerziteta.

Koncept rada je proizasao iz same lokacije, tj.iz njenog naziva - ficibajr. Izvorno znacenje reci, sa turskog na nas, znaci brdo za razmisljanje sto je na neki nacin i usmerilo moje razmisljanje.

Drugi faktor koji je dao pecat oblikovanju je odrzavanje raznih kulturnih manifestacija na lokaciji sa predznakom - savski cvijet - kao secanje na vrstu leptirice koja je u odredjenim periodima prekrivala povrsinu reke i kao takvo nametnuo se skulpturalni pristup projektovanju, pretakanju prirodnih formi u arhitektonsko delo.

Treci uslov oblikovanja je bila blizina reke sa svom svojom dinamikom godisnjih oscilacija.

Objekat je slobodno stojeci u prostoru i kao linija zivota magnetnom silom privlaci konzumente svih kategoriija, gde pocinje druzenje, meditacija, informisanje... zabava.

Funkcionalna postavka se zasniva na zoniranju Celina, tako da je "kruzni" deo namenjen biblioteci sa svim njenim pratecim sadrzajima - info pult, citaonice, internet... dobijanje informacija.

Vertikalna komunikacija savladana je stepenistem, escalator trakama, pejzaznim liftovima, rampama, sve zbog samog koncepta smaknutih galerija i omogucavajna vizuelne komunikacije svih delova ovog bloka.

Linearni deo je podeljen po vertikali.zoniran je tako da se u prizemlju nalazi visenamenski prostor namenjen galeriji, dok je atrijumski prostor namenjn izlaganju skulptura.inace ideja je bila da povezem enterijer sa exterijerom, tako da prilazni deo ulazi u prostor koji je predvidjen za izlaganje skulptura, a tretiranje tog parternog dela je oplemenjeno materijalima sa lokacije, savskim peskom i sljunkom koji su i u enterijeru. Na spratu je smestena administrativna zona, koja je izolovana od ostalog dela, a ujedno je moguca horizontalna komunikacija. Na spratu se nalaze edukatorijumi, funkcije shodno potrebama.takodje, u ovom delu je smesten i klub k.e.c. koji ima ulaz i sa plato-trga kao i iz unutrasnjeg prostora.

Na krovu je smestena laka ljuska sa atrijumskim vidom osvetljenja,u kojoj je smesten radionicki atelje u svrhu edukacije potencijalnih umetnika, razmenu filozofskih stavova pretocenih u neki od nacina izrazavanjna.

Cilj postojanja objekta je aktiviranje  funkcije mozga kao i zelja za ozivljavajnem samog lokaliteta kojem objekat omogucava 24 h aktivnost.

 

 

Prijatelji

psihologija
igre za decu