Podzemna garaza


Prizemlje


I sprat


Tipski sprat


VI sprat

Diplomski rad, Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Objekat se nalazi u Beogardu. Lokacija je ugao ulica Bulevar kralja Aleksandra I ulica kneza Miloša.

Poslovni objekat "Tri lista duvana" predstavlja savremeni poslovni centar na atraktivnoj lokaciji u centralnoj gradskoj zoni. Projektantski zamišljen kao prilagodljiv objekat koji ostavlja mogućnost na upotrebu više korisnika. Podela prostora je izvršena po nivoima, ali i moguća na svakom nivou u zavisnosti od potreba samih korisnika. Takva funkcionalna šema poslovanja omogućava  korišćenje određenih prostora za kulturna i obrazovna dešavanja –tribine, kursevi, seminari, izložbe i multimedijalne projekcije, a u tom smislu mogu se održavati video projekcije i pres konferencije.....

Ugao objekta je oblikovan tako da potseća na list duvana, dok su bočne strane mirne, tako da prate formu susednih objekata.

Programsko prostorna organizacija objekta:

Koncepcija funkcionisanja objekta je zamišljena kao jedan potpuno fleksibilan prostor u unutrašnjoj organizaciji, koji se menja u zavisnosti od potreba i zahteva korisnika. Tipske etaže objekta su namenjene za rentiranje poslovnim kompanijama. Objekat je podeljen na javni, polujavni i privatni prostor po spratovima.

Potpuno javni je prostor prizemlja gde se nalaze lokali i galerija (izložbeni prostor). Galerija je pozicionirana na uglu objekta zauzimajući tako vrlo atraktivan položaj, a ulaz je iz ulice Kneza Miloša. Lokali su locirani uz ulicu Bulevar kralja Aleksandra, koji su na taj način ispratili funkciju usluge i poslovanja, karakterističnu za tu ulicu. Lokali su opremljeni mokrim čvorom i priručnim magacinom. Ka unutrašnjosti bloka se nalazi tehnički blok i dvorište. U prizemlju se nalazi ulazni hol poslovne zgrade, koji je iz ulice Bulevar kralja Aleksandra sa kontrolno-informativnim pultom i čekaonicom, koja je povezana sa galerijom. Stepenišna vertikala, teretni lift i dva civilna lifta nalazi se tačno naspram glavnog ulaza.

Kao javni prostor može da se tretira prostor prvog sprata. Na njemu se nalaze izložbeni prostor, sala za javna i interna predavanj sa svojim prijemnim holom, mokrim čvorom i garderobom, dve učionice za kurseve, računski centar i bife.

Svi ostali gornji spratovi se tretiraju kao privatni tj. administrativni-radni prostori, koridorskog tipa dvostrano orjentisani. Karakterišu ih direktorski blok, kancelarije i kabineti različitih veličina namenjenih grupnom ili samostalnom radu, kao i mogućnost kancelarija u otvorenm prostoru, zavisno od poreba korisnika. Na svakom nivou su i prostorije neophohnih za administrativne potrebe, kao sto su arhivi, kopirnice... Sanitarni blok i pomoćne prostorije ponavljaju se na svakom spratu na istoj vertikal, kao i mali aperitiv barovi sa posebnim prostorijama za pušače.

Na poslednjoj etaži se nalazi kafe-restoran koji takođe pripada privatnom prostoru, jer su glavni korinici zaposleni u objektu. Kafe-restoran je opremljen kuhinjom za spremanje brzih i hladnih jela, magacinom, teretnim liftom... Pored kafe-restorana nalazi se i kafe bar, kako sa letnjim tako i sa zimskim prostorom.

autor: Pavlović Predrag
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Prijatelji

psihologija
igre za decu