Pametan stan kao podrška arhitekturi

Više
8 godina 5 meseci pre #3792 od Milica234Jovanovic1991
Caos svima :),

Poslednjih dana dosta čitam o ovoj temi, volela bih da čujem vaša mišljenja i možda iskustva :). U nastavku sledi malo detaljniji opis osnovnih fukncija sistema kućne automatike.

Veliki pozdrav

ŠTA JE PAMETAN STAN ?
„Pametan stan” nije tačno definisan jednom rečenicom, ali možemo reći da je to stan koji svojom infrastrukturom omogućava različitim sistemima koji su postavljeni ili ugrađeni u stan da međusobno komuniciraju i razmenjuju podatke, kao i da na osnovu podataka izvršavaju unapred definisane radnje.
Svaka današnji dom poseduje centralno grejanje, alarmni sistem, protivpožarni sistem, kućni bioskop i mnoge druge uređaje koji obavljaju funkciju kojoj su namenjeni. “Povezivanjem” više takvih sistema u jedan centralni dobijamo više mogućnosti nego što su sami sistemi do tada nudili. Primera radi od alarmnog sistema možemo dobiti informaciju da li je neko prisutan u nekim prostorijama u stanu i na osnovu te informacije podešavati sistem centralnog grejanja, ili ventilacije.

KAKO PAMETAN STAN RADI ?
Kada u svom stanu pritisnete prekidač za svetlo on zatvori strujno kolo i upali sijalicu (ukoliko je sijalica ispravna, a jedini način da to saznate je da pokušate da je upalite). Menjanje funkcije tog prekidače je praktično nemoguće. Kada govorimo o pametnom stanu pritisak prekidača koji je povezan na centralni kontroler šalje informaciju kontroleru da je prekidač promenio stanje, a kontroler na osnovu predhodno definisanih funkcija obavlja jednu ili niz radnji (pali svetlo-menja temperaturu u toj prostoriji ..). Takođe ukoliko dodje do kvara na nekom od uređaja u sistemu (primera radi na sijalici) pametan stan će vas o tome obavestiti slanjem SMS poruke ili e-maila.

KOJE SU PREDNOSTI PAMETNOG STANA?

Kao prvu prednost možemo navesti pojednostavljenje svakodnevnih radnji koje obavljate. Neke stvari se same po sebi podrazumevaju, ali Vam je potreban sistem koji će to znati da zapamti i ponovi. Svaki put kada uđete u svoj stan sa posla morate podesiti klima uređaj na određenu temperaturu, upaliti svetlo u prostorijama u koje ulazite, preslušati telefonsku sekretaricu, pustiti vodu u kadu, podići roletne i tako dalje. Kada uđete u pametan stan, ukoliko ste ulazna vrata otvorili karticom ili otiskom prsta, stan “zna” da ste to vi i počinje da izvršava unapred definisane i određene funkcije. Redosled obavljanja funkcija i broj funkcija koje se izvršavaju definiše sam korisnik pametne kuće, odnosno sistema. Takođe u toku korišćenja moguće je dodavati funkcije ili cele nove sisteme, kao i menjati “ponašanje” stana u određenim situacijama.

Ukoliko ste zainteresovani za detaljnije informacije savetujem vam da posetite sajt www.pametanstan.rs

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Moderatori: admin
Vreme kreiranja strane: 0.161 sekundi